Wonen

Alles wat je moet weten over het financieren van een verbouwing

Alles wat je moet weten over het financieren van een verbouwing

Een verbouwing kost meestal veel geld. Wanneer je in de toekomst dingen wil veranderen aan je huidige woning, dan is er meestal wel ruimte om hiervoor te sparen. Maar wat als het wooncomfort vroegtijdig in geding komt en je eigenlijk geen andere keus hebt dan nu te verbouwen? Dan kun je ervoor kiezen om geld te lenen. Natuurlijk wil je wel dat dit verantwoord zal gebeuren. Maar waar moet je dan eigenlijk aan denken? Hoe kan je de verbouwing slim financieren? Zonder dat je jezelf op de lange termijn in de financiële problemen stort? Hier lees je alles wat je moet weten.

Verschillende leenvormen

Wil je een lening afsluiten voor de verbouwing? Dan heb je keuze uit verschillende leenvormen. De meest bekende leenvormen zijn toch wel de persoonlijke lening of het verhogen van de hypotheek. In sommige gevallen kan ook een doorlopend krediet uitkomst bieden.

Bij een persoonlijke lening kies je voor een lening die volledig losstaat van de hypotheek en de waarde van je woning. Deze wordt meestal ook afgesloten bij een andere kredietverstrekker. Je doet een aanvraag en op basis van de door jou gegeven documenten bepaalt de kredietverstrekker of je aan de normen voldoet en kan er een offerte worden bepaald. Een persoonlijke lening kan zonder de tussenkomst van een derde partij worden afgesloten. Het aanvragen kost dan ook geen extra geld. De rente van een persoonlijke lening ligt meestal wel hoger dan die van een hypotheek. Daar komt wel bij kijken dat deze rente weer lager is dan bij een doorlopend krediet.

Dan kun je er ook nog voor kiezen om de lopende hypotheek aan te passen. Hierbij zal een taxateur ook komen kijken om te bepalen wat de waarde van het huis zal zijn na de verbouwing. Besef goed dat je nooit meer hypotheek kunt hebben dan de waarde van je huis. Als de verbouwing dus niet waardeverhogend is en er verder geen ruimte is, kan de hypotheek niet verhoogd worden. Het nadeel van het verhogen van de hypotheek is dat hier veel extra kosten bij komen kijken. Zo wordt er geld in rekening gebracht voor de taxatie en het advies en de aanpassing van de hypotheek.

Hoe weet je wat de beste optie is?

Wat de beste optie is, is voor een groot deel afhankelijk van de hoogte van het bedrag dat je wilt lenen. Bij relatief kleine bedragen is een persoonlijke lening een betere keuze. Ook omdat hier minder extra kosten bij komen te kijken.

Gaat het om een grootschalige verbouwing waarbij ook de waarde van het huis ernstig wordt verbeterd? Denk bijvoorbeeld aan het laten plaatsen van een aanbouw of het volledig verduurzamen van het huis? Dan is het de moeite waard om een hypotheekadviseur te spreken.

Dan is het natuurlijk ook nog belangrijk dat je de lening straks daadwerkelijk terug kunt betalen. Kijk daarom niet alleen naar je huidige financiële situatie, maar ook naar de nabije toekomst. Verwacht je dat er in de toekomst minder binnen zal komen of dat er misschien meer uitgegeven gaat worden? Dan is het misschien beter om andere keuzes te maken. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.