AlgemeenDuurzaam

3 tips voor het verduurzamen van jouw bedrijf

3 tips voor het verduurzamen van jouw bedrijf

Duurzaam ondernemen is belangrijker dan ooit tevoren. Of je nu vanaf huis werkt of een groot kantoor runt, iedere ondernemer moet hier extra aandacht aan besteden. Dit heeft niet alleen effect op het imago van je bedrijf, maar leidt tevens tot een fikse kostenbesparing. Mrt de huidige energieprijzen is het bijvoorbeeld heel prettig om energiebesparende maatregelen te treffen. Maar hoe pak je dit precies aan? In dit artikel vertellen we je alles over verduurzaming en geven we drie tips om jouw bedrijf ook een duurzaam imago te geven.

1.      Laat je informeren door een specialist

Voor het verduurzamen van je bedrijf is het belangrijk dat je weet welke maatregelen er precies getroffen kunnen worden. Veel ondernemers hebben echter geen idee hoe ze dit moeten aanpakken. Veel van hen weten niet eens waar het misgaat binnen hun eigen bedrijf. Daarom is het allereerst belangrijk dat er meer inzicht wordt verkregen in het wel en wee van het bedrijf. Daarnaast is het goed als er een specialist op het gebied van verduurzaming binnen de bedrijfscultuur, zoals ELIX, mee kan kijken. Deze kan niet alleen aangeven welke dingen nog verbeterd kunnen worden, maar ook hoe je deze aan moet pakken. Op die manier beschik je over een kant-en-klaar ‘aanvalsplan’ om jouw bedrijf te verduurzamen.

2.      Zakelijke zonnepanelen

Met behulp van zonnepanelen kun je enorm op de energiekosten besparen. Zeker gedurende de zonnige maanden van het jaar betekent dit dat je soms de elektriciteitskosten tot het nulpunt kunt verlagen. Bovendien komen sommige ondernemers in aanmerking voor een subsidie wanneer zij voor zakelijke zonnepanelen kiezen. Ook mag de btw worden afgetrokken. Dit betekent dat het een zeer waardevolle investering kan zijn.

Zonnepanelen zijn door de jaren heen ook nog een steeds beter geworden. De gemiddelde levensduur ligt inmiddels al veel hoger dan een vijftal jaren geleden. Dit in combinatie met het opwekken van meer elektriciteit maakt dat de kosten voor zonnepanelen er tegenwoordig binnen mum van tijd weer uit zijn. Na de (relatief korte) terugverdientijd geniet je direct van een groot financieel voordeel.

3.      Verminder afval op kantoor!

Het is bizar wat we allemaal weggooien. Niet alleen thuis, maar ook op kantoor. Hoe groter je bedrijf, hoe groter het aandeel aan de steeds groter wordende afvalhoop in Nederland. Het is daarom goed om eens naar jouw eigen afval te kijken. Hoeveel spullen worden er dagelijks weggegooid en wat kan er gedaan worden om dit te voorkomen? Denk hierbij al aan zeer simpele aanpassingen. Gebruik bijvoorbeeld herbruikbare borden, bestek, rietjes en koffiebekers. Op die manier wordt er al een heel stuk minder weggegooid.

Ook bij het materiaalgebruik van jouw producten kan er wellicht veel veranderd worden. Laat zien dat je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan door de kwaliteit van het materiaal te verbeteren. Kies enkel voor materialen met een zeer lange levensduur. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor het imago van jouw bedrijf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.