Het voorjaar komt er weer aan en dat is voor heel veel mensen een goed moment om hun horren nog eens na te kijken. Horren waren de afgelopen zomer immers onmisbaar. Het aantal insecten neemt per jaar toe. Vooral door een combinatie van snikhete zomers en zachte winters. Hierdoor hebben veel insecten vrij spel. Met horren kun je deze vervelende beestjes gelukkig eenvoudig buiten de deur houden. Maar dan is het uiteraard wel belangrijk dat de horren langer mee zullen gaan. Anders zul je, voordat je het weet, alweer toe zijn aan een nieuwe hor en is het buiten de deur houden van vervelende beestjes plotseling een stuk lastiger.
Gelukkig zijn horren een nuttige investering en heb je hier doorgaans heel wat jaren plezier van. Helaas vangen horren ook vaak veel vuil op. Daarom is het belangrijk om ze minimaal één keer per jaar goed te reinigen. Door de horren op de juiste manier te onderhouden, geniet je hier veel langer van en zijn insecten voortaan voorgoed verleden tijd. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Hier zijn 3 handige onderhoudstips voor horren.
1. Stof verwijderen
Voordat je kunt gaan schoonmaken, is het eerst belangrijk om stof te
verwijderen. Dit doe je simpelweg door de kop van je stofzuiger langs de
hordeur te bewegen. Dit is met name verstandig bij een plisse hordeur, omdat
deze veel sneller stof vangt in het harmonicagedeelte. Als er enorm veel stof
blijft zitten, kan dit er zelfs voor zorgen dat de kabel verstopt raakt en de
hordeur dus ook minder goed heen en weer kan bewegen. Lukt het je niet goed om
het stof te verwijderen? Houd dan je hand achter het gaas. Zo creëer je een
vacuüm, waardoor het stof beter wordt opgenomen.
2. Poetsen maar
Zodra alle stof is verwijderd wordt het tijd om te gaan poetsen. Dit doe je natuurlijk niet met hardnekkige schoonmaakmiddelen. Dat is ook niet nodig. Een licht vochtige doek is vaak al voldoende. Strijk deze voorzichtig over de hordeur om de meeste viezigheid te verwijderen. Voel tussendoor af en toe even aan het gaas. Voelt hij nog plakkerig en lukt het je niet om alles te verwijderen? Dan kun je een licht schoonmaakmiddel aan het sopje toevoegen. Let er op dat je lauwwarm water gebruikt. Kies er vooral niet voor om chemische schoonmaakmiddelen of een hogedrukreiniger te gebruiken, want hierdoor kan de hor onnodig beschadigd raken.
3. Let ook op de onderketting
Bij het schoonmaken van de horren is het ook belangrijk om op de andere onderdelen te letten. Natuurlijk wil je dat het gaas er schoon en stofvrij uitziet, maar dit heeft geen direct effect op de werking van de hor. Er zijn echter wel een aantal belangrijke onderdelen die enorm veel invloed kunnen hebben op effectiviteit van de hor. Denk hierbij vooral aan de onderketting. Door de jaren heen wordt deze veelvuldig gebruikt om de deur te openen en te sluiten. Vooral gedurende de zomermaanden. Dat zorgt er dus ook voor dat er door de jaren heen veel stof en vuil tussen kan gaan zitten. En als dat probleem niet wordt verholpen, dan zal dit voor een stroeve werking zorgen. Als de ketting dan ook nog lawaai maakt, dan zal het veel onprettiger zijn om de hor te gebruiken.
Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen door een siliconenspray te gebruiken en zo de ketting te versoepelen. Ook is het slim om de ketting zelf minimaal eens per jaar eens goed te reinigen met een vochtige doek. Zo verwijder je eenvoudig eventuele vuil- en stofresten.