Betrek je binnenkort een oudere woning? Dan is het belangrijk om eerst goed de groepenkast te controleren. Hoe ouder de groepenkast, hoe groter de kans is dat de veiligheid in het geding komt. Bovendien zal een zeer oude groepenkast niet meer voldoen aan de wensen die we tegenwoordig hebben. Vroeger werden er immers veel minder elektrische apparaten gebruikt. De kans dat je deze groepenkast moet uitbreiden of wellicht zelfs opnieuw moet vervangen is dan ook zeker reëel.
Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een groepenkast vervangt? En wanneer is dit precies nodig? Dat lees je in dit artikel!
Wanneer moet je een groepenkast vervangen?
Een groepenkast vervangen is zeker niet iets wat je op structurele basis doet. De meeste groepenkasten voldoen perfect om heel wat jaren mee te gaan. Soms is het nodig om deze uit te breiden, maar geheel vervangen is vrijwel nooit nodig. Zeker niet bij nieuwere woningen. Wanneer je echter een oudere woning betrekt is in dit veel gevallen juist wel verstandig. Zeker wanneer je de woning door middel van een verbouwing wilt moderniseren of een compleet nieuwe elektrische installatie laat aanleggen. Er kunnen nog meer situaties zijn waarbij het verstandig is om de groepenkast te vervangen. Wij zetten ze hieronder op een rijtje:
- Wanneer je de elektrische apparaten in huis wilt uitbreiden
- Meterkast die zwaar verouderd is en binnenkort vervangen gaat worden
- Uitbreiding van de keuken met veel luxe elektrische apparaten
- Krachtstroomvoorzieningen
- Wanneer je de meterkast op een andere locatie in huis wilt plaatsen.
Zelf doen of laten doen?
Dit is de vraag waar veel mensen mee worstelen bij het vervangen of uitbreiden van de groepenkast. Hoe moeilijk zal het immers zijn om deze te vernieuwen? Toch adviseren wij om bij het vernieuwen of uitbreiden van de groepenkast altijd een elektricien in te schakelen. Zo weet je zeker dat het op de juiste manier wordt gedaan en de veiligheid tevens zal worden gewaarborgd. Ga nooit sleutelen aan de elektriciteit wanneer je hier weinig verstand van hebt.
Wil je toch zelf de groepenkast vervangen of uitbreiden? Zorg er dan altijd voor dat de spanning daadwerkelijk van de groepenkast af is. Doe je dit niet, dan kan dit ontzettend gevaarlijke situaties opleveren. Werken met elektriciteit mag niet onderschat worden en kan levensgevaarlijk zijn. Als je overgaat tot vervanging is het tevens belangrijk om voor een kwalitatief merk te kiezen. Eentje die in het bezit is van een goed keurmerk. Laat je hierover adviseren door een elektricien of elektrawinkel.
Laat ook een hoofdschakelaar plaatsen
Naast de groepenkast is het ook belangrijk om een hoofdschakelaar te plaatsen. Deze maakt het mogelijk om veilig met elektra te werken. Je kunt de stroomvoorziening van het gehele huis simpelweg met één druk op de knop uitschakelen. Zo kun je veilig werken. Dat is niet alleen nu handig, maar ook in de toekomst wanneer er mogelijk problemen en storingen ontstaan in het stroomcircuit. Mocht er kortsluiting ontstaan, dan kun je eenvoudig alle stroom naar de woning uitzetten. Wel zo veilig!