Schone lucht in huis is van essentieel belang voor de gezondheid. Wanneer een woning onvoldoende geventileerd wordt kan dit enorme gezondheidsrisico’s opleveren. Zo kunnen er problemen aan de luchtwegen ontstaan en kan de weerstand verslechteren. Zeker nu we momenteel steeds vaker thuis zijn is het belangrijk om de luchtkwaliteit binnenshuis onder de loep te nemen.
In de meeste oudere woningen is er sprake van natuurlijke ventilatie. Dit houdt in dat er geen mechanisch ventilatiesysteem aanwezig is. Iets wat bij veel nieuwbouwwoningen vandaag de dag wel beschikbaar is. De ventilatie moet dan ook op natuurlijke wijze in stand worden gebracht. Je moet dan maar vertrouwen dat de talloze roosters, kiepraampjes en de naden en kieren in huis voldoende schone lucht laten circuleren. Helaas blijkt uit onderzoek dat dit meestal niet voldoende is. Hierdoor is bij veel mensen het binnenklimaat in huis slechter dan ze eigenlijk denken. Maar hoe zorg je er dan wel dat je op de juiste manier natuurlijk ventileert? In dit artikel geven we enkele praktische tips.
Natuurlijke ventilatie berekenen
Voordat je stappen gaat ondernemen is het eerst belangrijk om te onderzoeken
hoe het met het binnenklimaat in jouw woning gesteld is. Onderzoekers
concluderen dat de toevoer van schone lucht voor ongeveer de helft van
buitenshuis moet komen. Het is zelf heel moeilijk om te onderzoeken of dit bij
jou daadwerkelijk het geval is. De natuurlijke
ventilatie berekenen kan gelukkig gedaan worden door specialisten. Zo weet
je precies waar je aan toe bent en of er nog werk aan de winkel is.
Laat ventilatieroosters altijd open
Veel mensen vergeten de ventilatieroosters open te zetten. Hierdoor beschikken ze wel degelijk over een manier om natuurlijk te ventileren, maar verzuimen ze deze in te zetten. Hartstikke zonde, want dit kan het binnenklimaat in huis enorm negatief beïnvloeden. Beschik je tevens over kiepraampjes? Probeer deze dan zoveel mogelijk op een kier te zetten als je thuis bent.
Probeer minimaal twee keer in de week ook alle ramen in huis even tegen elkaar open te zetten. Zo wordt er direct veel frisse lucht aangevoerd. Probeer dit bijvoorbeeld te doen tijdens je wekelijkse schoonmaakroutine. Zo kun je dit niet vergeten.
Extra aandacht voor de badkamer en keuken
Vooral in de badkamer en keuken wordt er vaak nog te weinig geventileerd. Bekijk daarom goed of het mogelijk is om extra ventilatieroosters te laten installeren. Doordat deze ruimtes erg vochtig zijn, kan er – indien er onvoldoende geventileerd worden – zelfs schimmelhaarden ontstaan. Ook dat levert opnieuw gezondheidsrisico’s op. Doe er daarom alles aan om dit te voorkomen.
Vergeet tevens niet de afzuigkap in de keuken te gebruiken. Zo vermijd je niet alleen nare luchtjes in huis, maar kan de vervuilde lucht ook gemakkelijker afgevoerd worden.
Ventilatie verbeteren
Als we kijken naar de duurzaamheid van je woning is het belangrijk om de ventilatie op een gegeven moment anders aan te pakken. Oudere woning hebben na verloop van tijd gewoon wat extra hulp nodig. Tijdens het isoleren van je woning kan je tegelijkertijd ook het ventilatieprobleem aanpakken. Dit is wellicht een fikse investering, maar dit zal tevens op de lange termijn veel opleveren. Niet alleen voor de gezondheid, maar door de energiebesparing uiteindelijk ook voor je portemonnee.